Nova llei vitinícola catalana

Per: Helena Caticha In: Normatives Endavant: Comment: 0 Hit: 337

Aquests últims dies, el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Alimentació i Medi Rural de la Generalitat ha presentat l’avantprojecte que pretén elevar la normativa de regulació vinícola a Catalunya a la categoria de llei, equiparant-se, així, amb la resta d’estats europeus. Si en voleu saber més, us recomanem aquest article de Regió7.

El projecte per a les Varietats Resistents i Autòctones Adaptades al Canvi Climàtic (VRIAACC) té una durada estimada de 15 anys.
L’objectiu del projecte VRIAACC ​és la investigació en noves plantes de varietats autòctones (de moment es treballa amb Xarel·lo, Macabeu, Parellada, Ull de llebre i Garnatxa negra) que siguin ​resistents a plagues com ara poder reduir així l’ús del coure i el sofre a la vinya. A part d’aquesta resistència genètica a algunes plagues, les varietats resistents també tenen ​més tolerància a la sequera i poden endarrerir la maduració del raïm entre 2 i 3 setmanes​. La reducció de tractaments a la vinya també portarà altres beneficis pel sòl (menys compactació i menys residus) i tamb pel​ ​medi​ ​ambient​ ​(menys​ ​emissions​ ​de​ ​CO2).
Les VRIAACC’s agafen el model d’altres països (especialment Alemanya, França i Estats Units) que fa molts anys que treballen amb els anomenats​ PIWI’s (abreviació alemanya per Varietats de Raïm Resistents als Fongs) i que consisteix en una ​hibridació per encreuament​ ​floral​ ​(entre​ ​plantes​ ​d’una​ ​mateixa​ ​espècie​ ​o​ ​interespecífiques).
Per obtenir aquestes noves varietats (filles de les varietats actuals) s’ha comptat amb la col·laboració de l’obtentor suís ​Valentin Blattner, que al llarg dels darrers 5 anys ha anat fent encreuaments per via sexual entre les varietats autòctones de Catalunya i altres varietats ja resistents.
No és doncs una mutació genètica sinó una evolució dins la mateixa espècie entre les varietats pròpies i d’altres que contenen les característiques desitjades de resistència als principals fongs, sequera, producció tardana i alta qualitat dels vins​ ​obtinguts.

Font: Nació Digital. 23/08/2017

Comentaris

Deixa el teu comentari